Friday, October 10, 2014

Kuih Lompang

Kuih Lompang Resepi II

Bahan bahan:

Bahan A:
2 cawan air
1 cawan gula pasir
1 helai daun pandan

Bahan B:
2 cawan tepung beras
1 sudu teh kapur makan
2 cawan air 
Sedikit pandan paste

Bahan C:
100 gram kelapa parut (campurkan sedikit garam dan kukus)

Cara cara:
Masak dahulu bahan A hingga gula larut. Biarkan sejuk. Sementara itu panaskan air dalam periuk pengukus.

Satu dan kacau Bahan B di dalam mangkuk. Kemudian tuang bahan A ke dalam mangkuk tadi. Kacau sehingga sebati. 

Tapis dan bahagikan kepada beberapa bahagian untuk diwarnakan. Sedia untuk masukkan dalam mangkuk kuih lompang yang telah dilumur minyak. 

Isi penuh hingga bibir mangkuk kuih. Kukus selama 20 minit. Tuang dalam acuan hanya sebelum dikukus untuk mengelak adunan dari mendap. Sebelum diangkat, saya buka tutup pengukus dan kukus tanpa penutup selama beberapa minit untuk mengeringkan air di permukaan.
Sedia untuk dihidang dan diletakkan kelapa parut seperti bahan C.

ps: rahsia untuk menghasilkan kuih lompang yang cantik. Air kapur hendaklah ditapis. Semasa mengisi adunan ke dalam mangkuk sila isi penuh hingga paras bibir mangkuk kuih lompang.

0 comments:

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com