Saturday, October 11, 2014

Keropok Bayam

Keropok bayam ni kegemaran suami, memori zaman beliau kecil-kecil dulu. Saya tempek resepi pilihan dari Kak Nor Secubit Garam dan Zie Mahmud ni dulu. Belum pernah cuba tapi InsyaAllah nak buat untuk suami ter❤ .


Resipi 1: Kak Nor Secubit Garam

Bahan-bahan:
1. daun bayam secukupnya ~ dibasuh dan toskan
2. 2 cawan tpg beras
3. 1 cawan tpg gandum
4. 1 sudu kecil air kapur - jgn terlalu pekat
5. 1 sudu kecil garam
6. 1 sudu besar gula
7. 1 bj telur
8. 1 1/2 cawan air
9. 1 sudu besar jus limau nipis
10. Sedikit serbuk kunyit/ pewarna kuning telur
11. minyak utk menggoreng

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Bancuh kesemua bahan kecuali daun bayam hingga sebati,
3. Celupkan sehelai daun bayam kedalam adunan tepung (pastikan adunan rata pd keseluruhan daun) dan goreng (ulang lagi pada beberapa helai daun bayam, jgn goreng terlalu banyak sekali gus).
4. Biarkan hingga garing dan balikkan.
5. Bila ke dua belah daun dah kekuningan/garing, bolehlah diangkat dan toskan minyaknya.
6. Hidangkan panas2


Resepi 2: Zie Mahmud

Bahan-bahan:
1. Daun bayam ~ 10-15 keping
2. Tepung beras ~ 3 camca besar (40g)
3. Telur ayam ~ 1 biji (Gred B)
4. Garam halus ~ Setengah camca kecil
5. Serbuk jintan manis ~ Setengah camca kecil
6. Serbuk kunyit ~ Suku camca kecil
7. Minyak masak ~ Secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara:
1. Cuci daun bayam, tapis dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak secukupnya dalam kuali.
3. Sementara itu, masukkan tepung beras, serbuk kunyit, garam dan jintan manis ke dalam mangkuk dan kacau rata.
4. Masukkan telur dan kacau lagi sehingga sebati.
5. Ambil daun bayam dan celupkan ke dalam adunan tadi dan goreng sehingga garing.
6. Hidangkan bersama nasi putih, nasi goreng atau boleh dimakan begitu saja bersama sos cili.

Jumlah hidangan: 2 orang

0 comments:

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com